Publisert av: janpetrus | november 4, 2013

5 ) GudinneParken «FRISTERINNEN» – ekebergparken.com


 

AKTUELT / KUNST: http://www.janpetrus.no – Det hører med til kvinnens vesen å skulle friste og å forføre mannen til seksuelle tilnærmelser. I dette spillet ligger både lyst og nytelse, begjær og spenningsutløsning i orgasmens mange fasetter. – I mytologiens verden ser vi projeksjonene av slike kvinnelige delpersoner i forestillingene om havfruer, nymfer, terner og fristende og forførende huldre som kunne bergta kåte menn. I Ekebergparken har statuen «Huldra» av den norske kunstneren Dyre Vaa fått representere kvinnens forføriske delpersonlighet. Støpt i bronse med kjolen tett til kroppen så alt synes eller anes står hun der i skogkanten og frister og frister med det fantasien tenker, men ingen ser.  Fra skjørtekanten og inn i skyggene skimtes halen som forteller at hun tilhører den andre siden. Halvt her og halvt uvirkelig, inntil fristelsen bergtar seeren for evig og alltid.

Forførersken

Forførersken

KVINNEN som forførerske og fristerinne er en viktig delperson i det erotske spillet mellom mann og kvinne. I den Afro-Amerikanske tradisjonen i Brasil spiller Lamanja hovedrollen i dette dramet. Skulpturer og stauer av henne finnes overalt. Hun ser ut som en Maria oventil og som en havfrue nedentil. Utrolig vakker lokker hun mennene til sex og binder dem til en evig allianse som sine hjelpere, – På nyttårsaften fylles de store strendene av millioner av mennesker som ofrer blomster og små papirbåter med levende lys til havgudinnen Lamanja og hennes terner. Skylles blomsten på land blir bønnen uhørt, men blir blomsten dratt med til havs blir eieren bønnhørt. Et fasinerende spill om lengsler, fristelser og elskov som trollbindes av huldre og havfruer under alle himmelstrøk.

HULDRA av Dyre Vaa, er i all sin anstendighet den mest erotiske av Ekebergparkens kvinner, så langt jeg opplever det. Som et bilde på alle kvinners forføriske delpersonlighet passer hun perfekt, men best i den blå skumringstimen hvor alt blir levende og annerledes enn i virkelighetens lys. – Beste hilsen / jph

DYRE VAA

1903–1980

Foto: Bjørn Finstad/Aftenposten/NTB Scanpix— Kunstner er ikke noe man kan bli. Kunstner er man, eller man er det ikke.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: